tisdag 7 mars 2017

Motion om möjligheter för förtroendevalda att vara föräldralediga


Igår stämplade jag tillsammans med en ledamot (S) i fullmäktige in en motion om att förtroendevalda ska kunna vara föräldralediga. I Karlskrona kommun är det inte möjligt att vara föräldraledig från politiskt uppdrag. Det måste vi självklart ändra på. Som förtroendevald ska man varken behöva avsäga sig sitt uppdrag eller "skolka" om man vill vara föräldraledig.

 

 

Motion om möjligheter för förtroendevalda att vara föräldralediga

Att kombinera olika delar av tillvaron under livets skeden kan vara en utmaning. I ett modernt arbetsliv tar arbetsgivare hänsyn till detta och gör det möjligt för människor att kombinera ett föräldraskap med ett arbetsliv.

 
Karlskrona kommun vill som arbetsgivare ta ansvar för detta så att alla våra medarbetare kan förena ett utvecklande arbetsliv med ett lyckligt familjeliv utan att behöva välja det ena framför det andra.

 
Det finns dock en grupp som lagstiftning och regler idag inte självklart ger dessa möjligheter, och det är de som ibland har det yttersta ansvaret för att utveckla kommunen, Det gäller de förtroendevalda och framför allt de som är hel- eller deltidspolitiker. Så som systemen idag är utformade är det inte möjligt att vara föräldraledig från ett förtroendeuppdrag utan man nödgas endera avsäga sig uppdraget eller ”skolka” från det för att vara med sitt barn. Detta är oacceptabelt i Sverige 2017!

 

Vi behöver förtroendevalda som kommer från alla olika delar av kommunens medlemmar. Vi kan inte ha system och regelverk som tvingar människor att avstå från att engagera sig i vår kommuns utveckling.

 

Vi begär därför att Kommunfullmäktige ger Kommunstyrelsen i uppdrag att till fullmäktige återkomma med förslag som gör det möjligt också för våra förtroendevalda att vara föräldralediga från sina uppdrag.

 

Karlskrona 15 februari 2017

 

 

Peter Johansson                                                  Camilla Brunsberg
fullmäktigeledamot                                             fullmäktigeledamot
Socialdemokraterna                                            Moderaterna

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar