torsdag 1 oktober 2009

DROGPOLICY SOM BLEV FELVINKLAD I MEDIA OCH TOG SKRUV


Nu kommer det kraftiga reaktioner, angående tidningsartiklar som har varit angående vår nya drogpolicy, från företrädare för idrotten.

Mitt svar är:
Jag hoppas att företrädare för idrotten och alla som är delaktiga i Karlskrona Kommuns drogarbete utgår från den faktiskt beslutade policyn och inte lösryckta citat från tidningen.

I vår drogpolicy säger vi att inom idrotten skall det vara nolltolernas mot knark och droger och att man i första ska kontakta föräldrar om något inträffar och i andra hand kontakta socialförvaltningen för att inhämta information .

Kontakta föräldrar!
Massmedia har valt att totalt missinformera kring den här policyn, och bara fokuserat på en mening som är skrivet i slutet på drogpolicyn, nämligen: att om misstanke uppstår så KAN man om man vill kontakta socialförvaltningen för att be att få göra ett drogtest med föräldrars tillåtelse.

Det står INTE i vår policy att föreningarna ska vända sig till socialförvaltningen för att drogtesta barn. Det står däremot att om man misstänker droger ska man kontakta föräldrarna!

Däremot står det sist i policyn att om man misstänker droger så KAN man om man vill kontakta socialförvaltningens fältgrupp för att med föräldrars godkännande be att få göra ett drogtest.

Vi fattade beslut om att fastställa en drogpolicy först och främst för att många föreningar upplever det krångligt att själva författa egna drogpolicys, därför ville vi underlätta deras arbete och ge dem verktyg för hur de kan agera när något händer.

Viktigt att ställa krav
Jag tänker inte backa på att vi politiker ska kunna ställa krav på att föreningar ska följa en drogpolicy för att få ut föreningsbidrag. Sen har vi ABSOLUT INTE beslutat om att man ska drogtesta barn. Vad det står i policyn är att om man misstänker droger ska man kontakta föräldrarna!!!

Däremot frågar jag ju mig om den föreningsledare finns, som ser mellan fingrarna om någon är kraftigt narkotikapåverkad. Jag tror det inte, och jag menar att det är ett samhällsansvar att reagera om någon använder droger.

Vi beskrev vad man KAN göra, och det är väl rimligt att föreningsledare känner till vilka vertyg som finns om det ngn gång skulle bli riktigt skarpt läge?!

Jag hoppas verkligen att företrädare för idrotten läser drogpolicyn och inte utgår från vad som står i tidningarna.

Vad göra?
Om jag uppfattar socialförvaltningens utformade regelverk och rutiner så måste det vara fantastisk bra om idrotten har total nolltolernas mot knark och droger och i första hand kontaktar föräldrar om något inträffar och i andra hand kontakta socialförvaltningen för information, som det konkret står i vår drogpolicy under rubriken Vad gör jag.

Förbättring
Det finns andra kommuner som arbetar efter precis samma policy som vi har fattat beslut om. Dessutom har vi redan beslutat i Kommunens Handlingsplan för Drogförebyggande arbete att föreningarna ska ha antagit en drogpolicy. Jag tycker det är bättre att gå steget vidare och kräva att man ska följa drogpolicyn och kräva att alla som ar engagerade i föreningen känner till policyn.

Skrämmande statistk
Jag tycker inte det är OK att på vissa skolor har 20% av alla niondeklassar provat knark mer än 5 gånger! Så kan vi tillsammans bli bättre på drogförebyggande arbete öppnar jag en stor bred dörr för ett bra samarbete, och jag kommer att dra mitt strå till stacken. För verkligenheten är ju långt ifrån ok, det kan väl ingen neka till.

1 kommentar:

  1. Allvarligt, det fattas sunt förnuft och det viktigas av allt, utbildning. Hur ser man att någon är narkotika el drogpåverkad. Vi i Sverige är alldeles för blåögda när det gäller narkotika speciellt när det gäller våra underbara ungdomar.

    SvaraRadera