söndag 3 januari 2010

Att vara ung i Karlskrona


Deabattartikel publicerad i BLT måndagen innan jul:

Att vara ung i Karlskrona:
Visst finns det många ungdomar i vår kommun som har visioner och framtidstro! När det gäller den fysiska hälsan så är vi säkert världens friskaste folk. I Sverige har vi världens högsta medellivslängd och lågt antal spädbarnsdödsfall. Vår sjukvård är ofta i världsklass och överlevnaden efter olika sjukdomar är relativt hög.

Barns hälsa har förbättrats avsevärt de senaste decennierna. Ungefär 80 % av barnen har en bra hälsa. Däremot ser vi nu att den psykiska hälsan försämras dramatiskt, inte minst hos unga tjejer. Enligt Socialstyrelsen lider cirka 100 000 tonårsflickor i Sverige av ätstörningar och debutåldern sjunker. 9-10-åringar kommer idag till ätstörningskliniker med fullt utvecklad anorexi. Antalet flickor som skär sig eller är självdestruktiva har ökat med 40 procent säger BRIS. Socialstyrelsen har rapporterat att allt fler unga kvinnor försöker ta livet av sig. 17 % av unga tjejer mår så dåligt att de måste äta medicin. 10 % av barnen upplever mobbning i skolorna i Karlskrona. På några av högstadieskolorna har mer än 20 % av niondeklassarna provat knark mer än 5 gånger liksom var tionde niondeklassare i hela kommunen.

Under den här mandatperioden har vi inte sparat en enda krona på barn- och ungdomar trots att vi i Idrotts- och fritidsnämnden haft samma effektiviseringskrav som andra nämnder. Vi har vågat förändra, rationalisera, prioritera bort och spara på bl a administration. Och vi har gjort det i politisk enighet. Vi har tillsammans över partigränserna enats och haft konstruktiva diskussioner för att vi vill värna kommuninvånarnas bästa. Vi har också tillfört ytterligare vardera en miljon kronor dels till de ideella föreningar som jobbar med barn- och ungdomar och dels till ungdomsmötesplatser.

Jag har tagit steget in i politiken för att jag vill vara med och ta ansvar och påverka samhället. Som ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden kan jag inte förändra världen, men jag kan faktiskt göra en hel del. Vi inledde mandatperioden med att ta fram en strategi med visioner och långsiktiga mål. Vi gjorde det över partigränserna och i samråd med föreningslivet. Nu har vi tagit steget vidare och reformerat målstyrningen med konkreta mål för varje år.

Minoritetsstyre kräver ödmjukhet och samarbetsförmåga vilket jag anser att samtliga ledamöter i Idrotts- och fritidsnämnden tillämpar. För ett år sedan sa jag i budgetdebatten att om vi ska kunna bli riktigt bra och förverkliga visionen om idrotten i Karlskrona måste vi organisera all idrott under ett och samma tak. Det blir nu verklighet då också Telenor Arena Karlskrona läggs under Idrotts- och fritidsnämnden.

Vår utvärdering visade att endast 40 % av de pengar vi betalar ut till föreningar går till tjejer. Då satte vi ett mål om att andelen aktiva tjejer i idrotten i Karlskrona ska öka med 5 %. Vi kommer att betala ut ett stimulansbidrag till de föreningar som lyckas öka andelen tjejer med 5 % under 2010. Vi tycker att det är väl investerade pengar. Vi har också tittat över alkohol- och drogpolicyn, skapat debatt kring den och stuckit ut hakan.

Vi har också inlett en medborgardialog och träffar kontinuerligt de människor som tillsammans med Karlskrona kommun verkar för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga. Nyligen invigdes Ungdomarnas egen virtuella hemsida "Ung i Karlskrona". Vi använder de verktyg vi förfogar över för att göra det bättre för unga tjejer och killar i vår kommun.

Som kommunpolitiker kan man inte förändra världen. Men man kan göra skillnad. Det duger inte att barn idag skär sig i armarna, trycker i sig piller av olika slag, svälter sig själva, blir kallade horor och andra grova könsord i skolan och att antalet självmord ökar hos unga, framför allt hos tjejer. Inte att förglömma alla de barn som växer upp hos missbrukande föräldrar.

Jag kommer aldrig att se mellan fingrarna när så många barn och unga idag far illa och min vision är att i vår kommun ska vi upptäcka vartenda barn som far illa. Politik handlar inte bara om att fördela pengar, utan om att våga tänka nytt och våga förändra.

Camilla Brunsberg
Vice gruppledare för Moderaterna
Ordförande i Idrotts- och Fritidsnämnden
Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar