söndag 17 januari 2010

Karlskrona - kreativ plats vid Östersjön


Karlskrona skulle kunna bli en av Östersjöregionens mest kreativa platser präglad av hållbar tillväxt och företagsanda. Vi har ett unikt strategiskt läge vid Östersjön som vi ska utnyttja. Vi kan bli en naturlig mötesplats i Östersjöregionen för företagande, turism och upplevelse.


Det är också viktigt att vi ligger i framkant när det gäller hållbar utveckling, småföretagande, Telecomcity som spetsprofil och fortsatt skapande av förutsättningar för att kunna utmärka oss som en kommun med en stor bredd och dynamik av olika slags företagande och företag. Kommunikationer är livsnerven för det lokala näringslivet och måste prioriteras. I dag har Karlskrona kommun blivit en attraktiv framtidskommun dit människor och företag väljer att flytta.


Jag vill ha ett Karlskrona med en fortsatt positiv utveckling, med möjlighet för privata investerare och företagare att utveckla kommunen så att fler människor vill bo och leva i Karlskrona. Om det privata näringslivet utvecklas skapas det fler jobb och skatteunderlaget ökar. Vi kan då balansera finansieringen av de kommunala åtagandena. Blir vi fler invånare ökar också den lokala köpkraften så att det blir fler som handlar varor och tjänster i Karlskrona. På så sätt ökar vi skatteintäkterna så att vi kan höja kvalitén i barnomsorg, utbildning och äldreomsorg.


Jag är övertygad om att Karlskrona kan bli en ledande kustregion inom klimat- och energifrågor. När vi bygger ett hållbart samhälle i Karlskrona är de stora utmaningarna energiförsörjning, rent vatten och att Östersjön myllrar av liv. Energifrågan är en stor utvecklingsmöjlighet. Alliansens energiuppgörelse, som skapar möjligheter till en snabb omställning, ger stora förutsättningar för många lokala företag att profilera sig inom klimat- och miljöteknik. Min vision är att Karlskrona på sikt ska ha en energiförsörjning som är klimatneutral med hög andel lokalt producerad förnyelsebar energi som bioenergi, vindkraft, vågkraft och solenergi. Vi är en god bit på väg med investeringen i ett nytt kraftvärmeverk med eldning av biobränsle i Bubbetorp. Samtidigt behöver vi minska och effektivisera användningen av energi. Detta kräver kunskap och engagemang hos var och en av oss som bor i kommunen. Hjälps vi alla åt i vårt dagliga liv kan vi minska koldioxidutsläppen rejält.


Pottholmenprojektet är ett av de mest spännande och visionära projekt som vi har framför oss att sjösätta. Tillsammans med utvecklingen av handelshamnen bygger vi ett Karlskrona för framtiden. Med regeringens infrastruktursatsningar i Karlskrona regionen på Verköhamnen och Emmabodabanan skapas nya möjligheter. Goda kommunikationer är livsnerven för det lokala näringslivet och måste prioriteras. I Karlskrona ska det vara lätt att leva och därför behöver vi fortsätta utveckla kollektivtrafiken och säkerställa smidiga trafikflöden i hela vår kommun.


Besöksnäringen i Karlskrona har under de senaste åren ökat markant i Karlskrona och skulle kunna bli ännu bättre. Att ett nytt hotell snart ska invigas i Karlskrona visar på att det går att hålla ett högt tempo när det gäller Karlskronas utveckling. På sommaren strömmar turister till från världens alla hörn. Om man hittar nya vägar vintertid och lockar hit människor under hela året skulle vi kunna skapa ett tillskott av köpkraft året runt och bli en profilerad handelsstad. Jag tänker på bland annat konferensverksamhet som bedrivs under alla delar av året. Eftersom konferenser ofta kombineras med upplevelser skulle Karlskrona kunna bli ett bra alternativ för konferensverksamhet i Östersjöregionen. Då behöver vi hitta former för olika aktörer att samverka, där kommunen kan vara en av många samarbetspartners. Redan i dag har det arbetet påbörjats, och vi kommer säkert att kunna skörda frukten inom en snar framtid. Det är också angeläget att skapa förutsättningar för en ännu mer uttalad hälso- och hållbarhetsprofil, vilket skulle kunna stärka vår kommuns varumärke


Det finns flera verktyg som vi som kommunpolitiker kan använda för att skapa en positiv företagsanda i Karlskrona. Redan nu har vi avsevärt förkortat tiden för miljöprövningar och bygglov. För att ge ännu bättre förutsättningar för Karlskronas företagsanda kan vi införa utmaningsrätten, det vill säga privata näringsidkare med drivkraft och energi ska kunna utmana oss som kommun om de anser att de kan bedriva verksamhet bättre än vad vi själva kan. Ett annat är offentlig upphandling. Vid konkurrensutsättningar är det viktigt att prioritera delentreprenader för att våra lokala småföretagare ska kunna delta i större utsträckning.


Med stark politisk vilja kan vi skapa förutsättningar för att Karlskrona blir en av Östersjöregionens mest kreativa platser, präglad av hållbar tillväxt och företagsanda. Visioner och nytänkande måste alltid genomsyra kommunpolitiken och är viktigt för utvecklingen av vår kommun.


Camilla Brunsberg (M) vice gruppledare, Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar