tisdag 1 juni 2010

Blågröna Karlskrona - Visst går det att göra skillnad, och vi vill göra mer


Miljöåtgärder i Karlskrona Kommun 2006-2010

Under Femklöverns mandatperiod har ett stort antal miljöåtgärder beslut tagits och genomförts. Det är framförallt inom det tekniska området som vi direkt kan se resultaten. Miljöåtgärderna har genomförts av Tekniska Förvaltningen, Karlskronahem och Affärsverken.

Minskning av eldningsolja;
Beslut om att inom Affärsverkens affärsområde bygga ett Kraftvärmeverk i Bubbetorp. Verket kommer att producera fjärrvärme till stora delar av kommunens centrala fastighetsbestånd samt även producera elkraft som motsvarar ca 25 % av Affärsverkens försäljning på Trossö. Tills dess kraftvärmeverket tas i drift pågår en utbyggnad av fjärrvärmenätet och anslutning av kunder. För att klara leveranserna av fjärrvärme utan att använda eldningsolja har 4 mobila, ej permanenta panncentraler som eldas med bioolja uppförts; PC Muddret, PC Kofoten; PC Vämö och PC Städet. Även panncentralen vid Kungsmarken har byggts om för eldning med bioolja. Biooljan utgörs av fettsyror och andra restoljor från främst livsmedelsproduktion

14 st kommunalt ägda fastigheter har konverterats från oljeuppvärmning till flis/pellets/fjärrvärme under 2009-2010. Ett mycket stort antal privata fastigheter, minst 150st har anslutits till Affärsverkens fjärrvärmesystem.
2007 utökades det befintliga närvärmenätet i Rödeby med ytterligare en pelletspanna. När det nya kraftvärmeverket tagits i drift kommer Rödebys nät att anslutas till fjärrvärmenätet

Projektering av närvärme i Jämjö och Nättraby pågår. Dessa närvärmeverk kommer att eldas med flis/pellets. I
From 2011 används ingen eldningsolja i fjärrvärmenätet. Under perioden har förbrukningen minskat från ca 4000 ton/år till 0 ton 2011.Vid toppbelastning eldas med bioolja.

Effektivisering av ventilation/värme;
Kommunalt ägda fastigheter har fått energieffektiviseringar i bla ventilationssystem som modifierats genom styrning av ventilation/återföring av värme från utgående luft som minskat driftkostnaderna med 3,6 MSEK 2009. Under 2009 ersattes oljeeldningen i Tvings skola med pelletsanläggning.

Utbyte/effektivisering av gatubelysning;
Utbyte av ca 3000 st kvicksilverarmaturer till högtrycksnatrium har genomförts och kommer att fortgå tills alla
kvarvarande 6000 är utbytta.
Dimring av gatubelysning kommer att starta under 2010 för att minska energiåtgången under kvällen/morgonen.

Avloppsrening;
Gamla reningsverk har lagts ner och istället pumpas avloppet via nya avloppsledningar till Koholmens avloppsreningsverk i Karlskrona. Ex. från Trummenäs, Sturkö och Lyckeåborg. Kristianopels avloppsreningsverk har lagts ner och avloppet pumpas till Söremåla avloppsreningsverk i Fågelmara.

Vattenrening;
Genom fortsatt ombyggnad/modernisering av reningsprocessen av vårt råvatten vid Vattenverket i Lyckeby
så har dom kemiska tillsatserna minskat med ett stort antal ton/år. Under 2010-2011 kommer anslutning till Johannishusåsen att driftsättas vilket innebär att vårt renade råvatten får högsta kvalitet.

Solceller/solvärme;
Telenor Arena
Rödebybadet
Karlskronahem Marieberg

Avfallshantering;
Effektivisering av avfallets hantering på Bubbetorps avfallsanläggning genom omfattande sortering, krossning av brännbara fraktioner och komprimering av fraktioner som plast och well i balpress.
All utsorterad brännbar fraktion (UBF) används som bränsle i avfallseldade värmeverk.
Komposterbart avfall blir jordförbättring.
Förpackningar av metall, plast, papper och glas går till återvinning liksom skrot och träavfallElavfall och batterier samlas in och omhändertas som farligt avfall.
Detta innebär att enbart ca 5 % av kommunens avfall blir deponi på Bubbetorp.
96,6% av villahushållen och 85,3 % av flerfamiljshushållen sorterar sitt hushållsavfall.


Färjetrafiken;
Under hösten 2010 kommer Stena Line´s 2 färjor att koppla landström under tiden som dom ligger vid kaj på Verkö. Detta innebär mindre utsläpp av dieselavgaser samt mindre buller.

Blekingetrafiken/stadsbussarna;
Genom omläggning av busstrafiken på Trossö med ny busshållplats på Parkgatan och in/utfart via Blekingegatan
kommer utsläpp från bussarna, omräknat i kostnad för drivmedel, att minska med ca 2Msek/år.

Lars-Göran Forss, Moderaternas Gruppledare i Tekniska Nämnden har tagit fram informationen. Tack Lars-Göran!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar