onsdag 8 februari 2017

Interpellation om våld i nära relationer

Interpellation
2017-02-03
Karlskrona kommun brister i sitt arbete mot våld i nära relationer

Socialförvaltningen brister i sitt arbete mot våld i nära relationer. Socialnämnden har konstaterat att de behöver en utökad budgetram om två miljoner kronor för att kunna rekrytera och komma igång med arbetet gällande våld i nära relationer. I dag finns det endast två personer som jobbar 25 procent vardera med behandling och stöd av den som blivit utsatt för våld.

I april 2016 stämplade vi moderater in en motion till kommunfullmäktige om att öka arbetet med att förhindra våld i nära relationer. Samma månad berättade socialnämndens ordförande för media om ett team på fyra personer som skulle inrättas för att förebygga våld i nära relationer. Förutom att stödja den utsatte så skulle man även stödja de barn som bevittnat våld i hemmet. Ett förebyggande arbete skulle även inledas med våldsutövarna. Ingenting av detta har blivit gjort.

Karlskrona kommun brister också i att det saknas rutiner för att säkerställa att skyddade personuppgifter kommer ut. Enligt medias rapportering är det enbart Olofströms kommun i Blekinge som har rutiner för att säkerställa att de skyddade personuppgifterna inte kommer ut.

Två citat från Carina Hällberg, kontaktperson för vålds- och brottsrelaterade frågor på Socialstyrelsen, enligt Nyhetsbyrån Siren: ”Det är helt oacceptabelt. Ytterst är det en fråga om liv och död. Det kan betyda att den som har utövat våld och kanske fortfarande är hotfull, får reda på var kvinnan (som det i flesta fall är) och eventuella barn bor. Om förövaren letar efter offret, så kan han då hitta henne och i värsta fall kan det leda till döden.” samt ”Det kanske är bristande kunskap och medvetenhet om vilka konsekvenser det kan få att uppgifter röjs som gör att kommunerna inte har insett vikten av det här”.

Vi moderater prioriterade våld i nära relationer i vår budget. Vi kan också konstatera att en enig socialnämnd har bifallit vår motion. Efter en skattehöjning om drygt 70 miljoner kronor årligen och ett stort positivt resultat för 2016 är det en stor provokation, och fullständigt omotiverat, att kommunens arbete med utsatta kvinnor så kraftfullt brister.

 Med anledning av de uppenbara brister som råder i socialförvaltningens arbete mot våld i nära relationer vill jag ha svar på följande två frågor:

1. Vilka initiativ kommer du som kommunstyrelse ordförande att ta för att socialförvaltningen ska komma tillrätta med sitt arbete kring våld i nära relationer?
2. Hur ser du som ytterst ansvarig för kommunens samlade verksamheter på att kommunen brister i arbetet med våld i nära relationer?

Camilla Brunsberg, (M)
Oppositionsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar