torsdag 9 februari 2017

Svar till kommuninvånare gällande Moderaternas satsning på skolan i Karlskrona!


Igår fick jag en fråga från en nyinflyttad kommuninvånare som tycker det är bra att vi moderater satsar på skolan. Jag fick frågor kring detta och här på min blogg går det bra att läsa mina svar:

 
Hej Camilla!

Nyinflyttad efter att varit sommargäst i flera generationer.

Bra med att avstå med att skära ner på skola mm.

Men funderar på vad det då är som ställas åt sidan. Eller vill ni höja skatterna för att finansiera? Skulle vilja veta för att förstå och kunna ta ställning.
För visst är det väl så att en satsning på något innebär det att någon annat får stå tillbaka.

 Hej

Självklart handlar politik om att prioritera och välja. Först måste vi kommunpolitiker säkerställa att våra kommuninvånare får bra service och en välfärd av hög kvalité. Skolan står inför stora utmaningar och vi moderater anser att det är av högsta prioritet att säkerställa att alla barn, oavsett bakgrund eller var man bor, får en bra skolgång.

 
Sen ska vi kommunpolitiker självklart ta ut så låg kommunalskatt som möjligt från Er skattebetalare.

Det socialdemokratiskt ledda styret har gjort precis tvärt om, och det är vi kritiska till. De började med en rekordhöjning av kommunalskatten, och sedan har de svultit kärnverksamheterna, trots chockskattehöjningen om 59 öre. Socialförvaltningen klarar inte av att säkerställa att utsatta barn och utsatta familjer får stöd i tid, och nu väntar kraftfulla besparingar på skolan.

 

Självklart kommer vi moderater alltid att prioritera effektiviseringar och rationaliseringar, men inte på kommunens viktigaste kärnverksamhet, som berör barn i skolan och utsatta familjer. Anledningen till att man tar fram effektiviseringar och rationaliseringar är för att kunna prioritera just skola och socialförvaltning

 
Vi moderater har krävt att kommunens tjänstemän istället ska ta fram rationaliseringar inom det vi kallar stödfunktioner och som finns inom ramen för kommunens interndebitering, drift av fastigheter, IT, administration. VI anser att det är här man ska göra rationaliseringar. Dessa stödverksamhetet inom ramen för interndebiteringen omsätter 600 miljoner kronor årligen, och dessa verksamheter har man inte lagt några som helst besparingar på!

 

Om man chockhöjer skatten med drygt 70 miljoner kronor årligen och går med stort överskott är det en riktigt dålig prioritering att spara på skolan.

 

Därför är vårt svar till Dig att vi anser att det är orimligt att spara på skolan och missa att göra besparingar på stödfunktioner som administration, fastigheter och IT. Vi anser också att det är ytterst provocerande att låta kommunen göra ett plus resultat om tre procent samtidigt som man skär i skola och socialförvaltning. När vi moderater styrde kommunen, var kommunalskatten 59 öre lägre, och de ekonomiska resurserna till skolan var mer frikostiga per elev än vad de är nu, efter att det socialdemokratiskt ledda styret har genomfört en chockskattehöjning.

 

Hoppas att du har fått svar på dina frågor och varmt välkommen som nyinflyttad till vår underbara kommun!

 

Med vänlig hälsning

Camilla Brunsberg, gruppledare för Moderaterna och oppositionsråd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar