söndag 30 maj 2010

Satsningar på unga


I Karlskrona är ungdomsarbetslösheten lägre än i resten av Sverige, men den är fortfarande hög. Idag behöver ingen vara öppet arbetslös i mer än tre månader utan att få möjlighet till praktik eller utbildning. Men det räcker inte. Självklart ska alla ha möjlighet att skaffa sig ett jobb. Särskilt om man är ung och står inför sin egen framtid.

Oppositionens skuggbudget är ett förslag utan reformer för fler unga i arbete. Man vill införa en särskild ungdomsskatt, riktad mot unga under 26 år, som kommer att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga människor.

Höjda arbetsgivaravgifter på ungdomsjobb, slopat RUT-avdrag, höjd inkomstskatt för unga som jobbar och höjda bidrag för arbetslösa är en usel jobbpolitik för unga. Oppositionens bidragslinje, som står mot Alliansens arbetslinje, är blott en repris av 2006 års valrörelse.

Vi moderater driver ett antal frågor som bättre gynnar alla unga i Karlskrona. I Sverige har vi ett av världens högsta skattetryck. Det gör att det är dyrt för företag att driva sin verksamhet. Många företag flyttar utomlands och jobb försvinner från vårt land. Detta vill vi ändra på så att fler jobb kan skapas också i Karlskrona. Första viktiga uppgiften är att behålla den lägre arbetsgivaravgiften för unga så att fler får jobb.

Vi inför ungt företagande i skolan. I Sverige har vi under lång tid fått lära oss att en god utbildning ger möjligheter till att skaffa sig ett bra jobb. Det är sant, men det räcker inte. Många unga har visioner, är kreativa och vill förverkliga sina idéer. Det ska vara enkelt att starta eget företag. Därför kommer vi att införa Ungt företagande och Företagsekonomi på flera utbildningar redan i grundskolan och på gymnasiet.

I Karlskrona finns det stora möjligheter att få fart på besöksnäringen. Det är självklart att betydligt fler i Östersjöregionen ska känna till vår kommun, vår natur och vår skärgård. Då kommer det att skapas fler jobb och möjligheter för många unga att starta företag inom besöksnäringen.

Vi kommer att behålla ROT- och RUT-avdragen som har gett oss ett stort antal nya riktiga jobb. Och vi vet att alla satsningar som skapar nya jobb framför allt gynnar våra ungdomar.

Camilla Brunsberg (M)
Karlskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar