onsdag 18 augusti 2010

S är skyldiga svar om försvaret

Försvarsfrågan är så viktig att en debatt kring alternativen bör präglas av respekt. Tyvärr tycks inte Christina Mattisson (S) och Peter Jeppsson (S) ha förmågan att på ett nyanserat sätt föra den debatten. Vi har i insändare efter insändare sökt svar på hur socialdemokraternas försvarspolitik tillsammans med västerpartiet och miljöpartiet ser ut. Resultatet har varit magert.

Nu kommer istället ett frontalangrepp, där Christina och Peter slår våra frågor ifrån sig och kallar dem för skrämseltaktik. Det är synd. Speciellt med tanke på att försvarsfrågan är en av de frågor där skillnaden mellan blocken är mycket tydlig.

Moderaterna är eniga med sina allianskollegor om hur försvaret ska utvecklas den kommande mandatperioden. Vårt beslut om att införa frivillig rekrytering följde efter två års utredning med många remissrundor. Alltså allt annat än ett hafsarbete, som Christina och Peter kallar det. Socialdemokraternas förslag att behålla värnplikten är 2 miljarder dyrare per år jämfört med alliansens förslag. Ett system som tvingar unga människor, kastar dem som vägrar i fängelse och som leder till ett överintag som inte efterfrågas av försvarsmakten. Vad är det för bra med det?

Vi i den moderatledda Alliansen kommer att öka försvarsbudgeten med minst två miljarder kronor per år. Vänsterpartierna vill å sin sida skära i försvarsbudgeten med minst två miljarder om året. Det kommer givetvis att få konsekvenser. Christina och Peter gör i debattinlägget utfästelser om att Blekinge inte skulle komma att beröras, men för det finns det inga som helst garantier eller överenskommelser med de andra vänsterpartierna.

För oss är ju Marinen och särskilt frågan om ubåtsvapnet synnerligen viktig. Vi satsar och bygger nytt, medan Miljöpartiet är mycket tydligt med att de vill avskaffa ubåtarna. Ännu värre, på deras hemsida går det att läsa: ”Vi vill fortsätta spara på det militära försvaret” och vidare ”på sikt vill vi avskaffa det militära försvaret helt”. Det är detta parti som socialdemokraterna vill bedriva försvarspolitik med. Det säger sig självt att här väntar ett stålbad.

Under (S)-regeringen lades 60 förband och skolor ned. Beskeden om vilka som kommer att drabbas denna gång lyser med sin frånvaro. Än en gång frågar vi: Hur ska nedskärningarna genomföras? Vilka verksamheter kommer att vingklippas?

Och till sist, svara någon gång på varför ni utan motivering vill spara 35 miljoner kronor per år på Kustbevakningen? Det här är minst femte tillfället som vi ställer frågan via media. Det är en månad kvar till valet. Svaret är ni skyldiga personalen som bevakar säkerheten längs våra kuster, för står ni fast vid detta kommer de inte ha råd att vara till sjöss.

Camilla Brunsberg (M)
Kommunalrådskandidat, Karlskrona

Annicka Engblom (M)
Riksdagsledamot, Blekinge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar