torsdag 18 augusti 2011

Den legendariska Borgska spiggen och Verköhamnen

Verköhamnen planeras bli ett nav för klimat- och miljövänlig logistik. Denna profilering av Verköhamnens utveckling kommer att ske under de närmsta åren.



Men de som har hört historien om den Borgska spiggen vet att det har funnits hinder för utfyllnad av viken i Verköhamnen.



Enligt historien om den Borgska spiggen ska en herre vid namn Borg på 70-talet ha observerat att storspiggen (fiskart) ska ha haft avvikande färg och beteende runt områdena: Hästö, Verkö och Tvägölja i Karlskrona skärgård. En person vid namn Lindén yrkade på att storspiggen eventuellt kunde vara en ny artbildning och att spiggen endast fanns på dessa platser i Karlskronas vatten.



Detta blev ett fall för Miljödomstolen i Växjö. Domstolen sade nej till utfyllnanden av Verkö: "Det finns anledning att tro att den Borgska spiggen uppfyller kriteriet för att kunna betraktas som en ny art... ett utplånade av en av de två kända lokalerna skulle innebära ett akut hot mot dess fortlevnad".



Spiggen finns minst på 11 platser i Karlskronas skärgård: "Sammanfattningsvis visar den genomförda inventeringen att avvikande storspigg inte är lika ovanlig som man tidigare trott i Karlskrona-bassängen. Undersökningen visar dessutom att den även förekommer i andra kustområden i Östersjön".



Det betyder att vi nu ska göra en ny ansökan om att fylla ut Verköhamnen för att kunna skapa riktigt bra förutsättningar för klimat- och miljövänlig logistikverksamhet i Karlskrona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar