fredag 19 augusti 2011

Veckobrev: Camilla Brunsberg

Ännu en vecka har gått av det nya kalenderåret och politiken är igång. Veckan har bestått av möten, mediakontakter, kontorsarbete, intervju och avtackning av länsrådet Charlotta Kabo Stenberg på residenset. Charlotta har tillsammans med landshövdingen Gunvor gjort en stor insats för Blekinge och det känns trist att denna välspelande duo splittras. Grattis till Osby kommun som får en bra kommunchef.



Jag började fredagen med att träffa företagsrepresentanter på KFH. Positivismen och optimismen går inte att ta miste på i Karlskrona. Efter gårdagens tuffa skatteprognoser kändes det extra gott att signalerna från vårt lokala näringsliv var positiva.


Den legendariska Borgska spiggen och Verköhamnen

Vi är säkert många som irriterar oss över spiggen som stoppar utbyggnaden av Verköhamnen. Nu har hela historien om den legendariska spiggen tagit en ny vändning.


Enligt historien om den Borgska spiggen ska en herre vid namn Borg på 70-talet ha observerat att storspiggen (fiskart) ska ha haft avvikande färg och beteende runt områdena: Hästö, Verkö och Tvägölja i Karlskrona skärgård. En person vid namn Lindén yrkade på att storspiggen eventuellt kunde vara en ny artbildning och att spiggen endast fanns på dessa platser i Karlskrona vatten.


Detta blev ett fall för Miljödomstolen i Växjö. Domstolen sade nej till utfyllnaden av Verkö: "Det finns anledning att tro att den Borgska spiggen uppfyller kriteriet för att kunna betraktas som en ny art... ett utplånande av en av de två kända lokalerna skulle innebära ett akut hot mot dess fortlevnad".


Numera kan man visa på att Spiggen finns minst på 11 platser i Karlskronas skärgård: "Sammanfattningsvis visar den genomförda inventeringen att avvikande storspigg inte är lika ovanlig som man tidigare trott i Karlskrona-bassängen. Undersökningen visar dessutom att den även förekommer i andra kustområden i Östersjön".


Det betyder att vi nu ska göra en ny ansökan om att fylla ut Verköhamnen som planeras bli ett nav för klimat- och miljövänlig logistik. Denna profilering av Verköhamnens utvekling kommer att ske under de närmsta åren.


Östersjösamarbete

Regeringen uppmärksammade i veckan att det i augusti i år är 20 år sedan Estland, Lettland och Litauen blev självständiga. Fredrik Reinfeldt höll tal på Norrmalmstorg, enligt traditionen med "måndagsmöten".


De baltiska staternas frihet har skapat fantastiska möjligheter för hela Östersjöområdet. Vi är angelägna om vårt samarbete kring Östersjön. Kommunen ingår i ett antal nätverk, exempelvis Union of Baltic Cities, där ett hundratal städer från tio länder ingår. Vi vårdar också vårt samarbete med vänorter och andra relationer vi har i Östersjöområdet. Jag hade förmånen att lära känna och skapa en bra relatiob med Roland Methling, borgmästare i Rostock, och Karina Jens, ordförande i Rostocks kommunfullmäktige, förra veckan. Båda är Karlskrona-intresserade och våra städer har mycket gemensamt.


Regeringens arbetsmarknadspolitik och Femklövern gör skillnad

I Karlskrona har det skett en ökning gällande insatser i arbetsmarknadsområdet. För personer med funktionshinder i ålderskategorin 16-64 år har insatserna ökat med 13 procent sedan 2010. Det innebär att det i dagsläget finns 658 särskilda insatser för våra kommuninvånare med funktionsnedsättning. Under 2010 var insatserna 583, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.


Det har även skett en ökning med 25 procent beträffande nystartsjobb i kommunen. För ålderskategorin 16-64 år har nystartsjobben ökat från 224 stycken (2010) till 279 stycken (2011), enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Det innebär att fler personer som stått utanför arbetsmarknaden är nu i anställning.


För att minska ungdomsarbetslösheten har kommunen bland annat erbjudit 250 ferieplatser till kommunens ungdomar, plaster som fördelats på några av kommunens förvaltningar. Och i dagsläget kollar vi på hur vi kan utöka våra praktikplatser.



Camilla Brunsberg (M)

Gruppledare

Moderaterna i Karlskrona kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar