tisdag 29 september 2009

IDROTT, MÅL OCH OM ATT STICKA UT HAKAN INFÖR TRÄFFEN IKVÄLL


Ikväll har kommunen bjudit in samtliga föreningar till en årlig träff. Då tänkte jag prata om följande:

Jag tänkte inleda med en kort presentation från nämnden kring målstyrningen, organisationsförändring och vad som är aktuellt just nu.
Jag har också ett konkret förslag till föreningslivet som rör föeningarnas möjlighet att vara med och påverka besluten som vi politiker fattar.

Vårt uppdrag som politiker är ju att se till att våra kommuninvånare får ut så mycket som möjligt av sina skattepengar. Våra verktyg är att sätta mål, följa upp målen och sätta finansiering till verksamheten.

I början av mandatperioden fattade vi beslut om det idrottspolitiska programmet, som är vårt övergripande mål- och visionsprogram. Vi gjorde det i politisk enighet, vilket jag tycker är en stor styrka för vår kommun, just att vi kan enas kring stora viktiga frågor. Vi har också fattat beslut om övergripande mål för god finansiell hushållning som tidigare har saknats inom vår verksamhet.

Vi har valt att fokusera på
*nyttjandegraden på våra stora anläggningar
*självfinansieringsgraden på simhall- och varmbadhus
*antalet besökare på våra ungdomsmötesplatser.

Mätbara, konkreta mål för 2010

Nu har vi för 2010 tagit det sista steget i en välutvecklad målstyrning för verksamheten och på politisk nivå fattat beslut kring verksamhetsmål för 2010. Vi har jobbat i en styrgrupp tvärs över partigränserna och förankrat målen i en enig nämnd.

Vi bestämde oss för att sätta konkreta, mätbara mål som gör skillnad och spelar roll. Vi frågade oss vad vi inte är tillräckligt bra på, vilka är våra svaga punkter.


Det som sticker ut i vår kommun är att unga kvinnor har sämre hälsa än rikssnittet och att unga kvinnor börjar konsumera väldigt mycket alkohol. Detta var det som stack ut mest inom den verksamheten som vi är ansvariga för.

Det ihop med att 58% av aktivitetsbidraget betalas ut till killar och 42% betalas ut till tjejer föranledda att vi tyckte att man kunde hitta ett verktyg för att vi ska kunna bli ännu bättre.
Därför blev ett av våra mål att antalet tjejer ska öka med 5% under nästa år. Det skulle motsvara att vi skulle få in 250 nya tjejer i verksamheten.

Vi bestämde också att den förening som lyckas öka antalet aktiva tjejer med 5 % i sin förening får ett stimulansbidrag på 400 kronor per aktiv tjej utbetalt till sin förening i samband med föreningsutbetalningen 2011. Så nu har föreningslivet i Karlskrona en morot att jobba för.

Vi är medvetna om att det är ett mål som sticker ut, men vi hoppas också att våra kommuninvånare tycker att det är ett bra förslag. Vi lägger ju en del pengar på projektbidrag som kanske ibland kan bli lite luddiga, och vi tyckte ett detta kunde vara ett skarpare verktyg för att göra skillnad med hur vi använder pengar.

Om alla föreningar skulle lyckas nå målet, att öka antalet aktiva tjejer med 5 %, skulle det kunna ta 100 000 kronor i anspråk av vår budget, men då tycker vi att det är välinvesterade pengar. Det är ju vårt verktyg till att ta tag i utmaningen och göra det bättre.

Vi skriver fram oändligt många pappersdokument och hyllvärmare, och vi begär fram kostsamma hälsoundersökningar. Vi ha utgått från en aktuell verklighet och fattat ett beslut som gör skillnad och spelar roll, inte bara skapat tomma vackra ord.

Vi tycker också att det är ett sätt att leva upp till visionen ”Karlskrona ska vara ledande inom idrott och hälsa”.

Ett annat mål som vi skrev fram är att idrotts- och fritidsnämndens alkohol- och drogpolicy ska följas i samband med deltagande i verksamhet som är delvis eller helt finansierad av kommunen. Det berodde på att vi länge har diskuterat hur vi jobbar med drogpolicyn. Vi har fått påtryckningar att det upplevs som krångligt att föreningen själv ska utarbeta en drogpolicy.. Det kanske är enkelt för stora föreningar med mycket muskler, men hur lätt är det för de små och för de nystartade? Huvudanledningen var helt enkelt att göra det enkelt för föreningarna.

Vi såg också att det fanns ett ökande bruk av alkohol, framför allt hos unga kvinnor, och då var ju detta ett verktyg för oss att göra skillnad.

Samtidigt kom det ny fakta från kommunens ANT- undersökning, dvs man tittar på alkohol, narkotika och tobaks bruket hos niondeklassare och andra året på gymnasiet. På vissa skolor i 9:an har 20% utav eleverna använt knark mer än fem gånger. 40% av de här tonåringarna röker regelbundet, och alkoholkonsumtionen är inte alls särskilt låg. Statistiken ligger på kommunens hemsida:

https://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Enkatundersokning-om-Karlskronas-ungdomars-drogvanor-/

Innan har vi haft beslut på att föreningarna själva skulle skriva fram en drogpolicy men vi ville göra det enklare för föreningarna och ge bra verktyg för hur man kan agera.

Drogpolicyn har fått stor uppmärksamhet i media. I morse ringde TV 4 tio i sju för att ställa frågor!
Igår på nämnden fattade vi beslut om drogpolicyn.

Vi säger att alla medlemmar och ledare ska få information om vilken policy som gäller, sen är det helt upp till föreningen att ta ställning till vad man betraktar som droger, man ska alltså kryssa i olika alternativ för vad man betraktar som droger.

När det gäller mål för stöd till föreningar har vi två:
1. Verksamhetsbidraget ska behållas på nuvarande nivå, dvs 7.25 kronor.

I många kommuner använder man föreningsstödet som budgetregulator, men vi har varit stentuffa och satt effektiviseringskrav på förvaltningen med tydliga direktiv att inte röra en krona av stödet till föreningarnas barn- och ungdomsverksamhet. Något som jag personligen är stolt över och som jag hoppas att föreningslivet uppskattar.

2. Antalet deltagartillfällen ska bibehållas på minst nuvarande nivå, trots minskade barnkullar.


Organisationsförändring:
1 januari 2010 förs resultatenheten Telenor Arena Karlskrona över till Idrotts- och Fritidsnämnden. Jag själv är nöjd med att den förändringen ägde rum, eftersom jag har drivit den frågan sedan jag tillträdde som ordförande. Tycker att det är viktigt att allt som tillhör idrotten ska ligga under ett och samma tak. Det är alltid viktigt med ett renodlat huvudansvar och en tydlig organisation.

Arenabolaget, som nu även håller i turismnäringen, ligger fortfarande kopplat till näringslivsenheten och är inget som vi ska syssla med i idrotts- och fritidsnämnden.

Mitt konkreta förslag:
När nu idrotts- och fritidsnämnden får ett tydligt ansvar för ALL samlad idrott i Karlskrona Kommun skulle jag vilja instifta eller aktivera en referensgrupp från föreningslivet som vi i nämnden kan ha som bollplank när vi ska fatta de stora viktiga besluten, eller när vi provar nya idéer och tankar.

Jag tänker också på framtida viktiga investeringar, som föreningslivet kan vara med och påverka på ett mer aktivt sätt. Jag skulle uppskatta en smidig organisation för hur föreningarna ska kunna vara med och påverka, tycka till och driva på utvecklingen på ett smidigt och paktiskt sätt.

Från nämndens sida underlättar det om de olika grupperingarna inom idrotten är representerade såsom lagidrott, individidrott mm. Jag hoppas att föreningarna nappar på detta förslag ikväll.


Nu ska jag hinna med att ta med stortjejen till tandläkaren på lunchen. Hoppas att föreningsträffen blir välbesökt ikväll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar