onsdag 9 september 2009

REFORMERAD SJUKFÖRSÄKRING

Idag hade jag förmånen att tillsammans med ett fåtal andra moderater äta lunch med Cristina Husmark Pehrsson, vår socialförsäkringsminister.

Sveriges sjukförsäkring har reformerats under den här mandatperioden. Socialförsäkringar är en viktig fråga för många utsatta människor. Inom detta område har det skett stora och viktiga förändringar. Våra politiska motståndare försöker återspegla en förvrängd bild av situationen i Sverige idag. De borde se sig själva i backspegeln.

När socialdemokraterna förlorade valet skickade de 140 människor om dagen i förtidspension. 770 000 människor befann sig i permanent utanförskap. 1 % utav alla långtidssjukskrivna kom tillbaka i arbete under förra mandatperioden. Förtidspension gav naturligtvis arbetsgivaren en anledning till uppsägning. De skickade unga människor in i ett permanent utanförskap! Sjukförsäkringen blev en arbetsmarknadsåtgärd för att snygga till statistiken.

Dessa 770 000 människor hade att leva på 65% av sin inkomst. Socialdemokraterna bestämde dessutom att alla människor i permanent utanförskap fick engagera sig ideellt, men max 4 timmar i veckan. Blev du frisk av att samla frimärken eller engagera dig i hembygdsföreningen så fick du gärna göra det, men inte mer än fyra timmar i veckan. Frisk och fri att göra vad du vill eller sjuk och gisslan på din fritid! Här gällde det att hålla sig på mattan för att få sin beskärda del av kakan.

Hur många fick den rehabilitering de behövde? Inte tillräckligt många på långa vägar, och inte i den utsträckning som hade behövts.

Vår regering har satsat 1,6 miljarder på rehabilitering för att människor ska få den hjälp de behöver, i ett tidigt skede. En viktig satsning för många utsatta människor.

Nu har vi en rehab kedja som håller hela vägen. Vi har en rehab kedja som kräver insatser i ett tidigt stadium vilket är den viktigaste förutsättningen för att människor ska bli friska igen. Vi har också en rehab kedja med Europas näst längsta bortre parantes på 2,5 år med en tydlig ventil för de som inte kan ta sig tillbaka in i arbetslivet.

Och det är OK att engagera sig ideellt, det är ok att arbeta upp till 100%. Det är tom OK att tjäna upp till 43 000 utan att pengarna dras in.

I Blekinge har sjukskrivningarna minskat med 40%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar